Girişimciler için, projeleri kadar önem vermeleri gereken bir diğer konu da yatırım sürecidir. Yatırım süreci başlı başına bir yolculuk ve bu yolculukta adım adım ilerlerken dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Boğaziçi Ventures olarak, uzun yıllardır yatırım yaptığımız girişimlerden edindiğimiz tecrübeleri bu yazı serisinde girişimcilerle paylaşmak istedik. Bu yazıda, yatırım sürecinin iki önemli noktasına odaklanacağız:
- Hangi iş fikrine yatırım yapacağız?
- Bu işteki ekip yeterli mi?
Bu iki temel maddeye yanıt ararken, projenin hikayeleştirilmesi ve projenin amacının netleştirilmesi önemlidir. Simon Sinek’in ünlü ‘Golden Circle’ modelinde olduğu gibi, birçok kişi ne yaptığını ve nasıl yaptığını bilir, ancak “Neden yapıyorlar?” sorusuna yanıt vermek daha zordur. Amaçlarını bilen ekipler, başarıya daha yakın olurlar.
İş Fikri
Yatırım yapmayı düşündüğümüz iş fikri üzerine odaklanırken, öncelikle pazara bakıyoruz. Pazara girdiğimizde ise bizi yedi ana madde karşılıyor. İş fikrini değerlendirirken ilk sorduğumuz soru, “Bu iş hangi problemi çözüyor?” sorusudur. Bu soruya net ve iyi çalışılmış bir yanıt verilmiş olması önemlidir. Ancak, problemin büyüklüğü daha da kritiktir. İş fikrinin çözmeyi hedeflediği problemin ölçeği global mi yoksa sadece küçük bir kitlenin mi problemi? Bu, iş fikrinin ölçeklenme potansiyelini anlamamız için önemlidir.
Ön araştırma kısmında, problemin detaylı bir şekilde incelenmesi ve pazarla uyumunun değerlendirilmesi gerekir. Bu süreç, iş fikrinin geliştirilmesine katkı sağlar. Ön araştırma yaparken, bu problemi deneyimleyen kişilerle birebir görüşmek ve projenizin bu problem için iyi bir çözüm sunup sunmadığını anlamak gereklidir. Hedef pazarınızı belirlemek ve bu pazardaki uyumu analiz etmek bu sürecin önemli adımlarıdır.
Pazar analizinde rakamlarla çalışmak çok önemlidir. Rakiplerin kim olduğunu ve bu rekabetin konusunu anlamak gerekir. Rekabeti iyi analiz etmek, bir yol haritası çıkarmak ve strateji ile aksiyon adımlarını belirlemek yatırım turuna çıkmadan önce yapılması gereken önemli işlerdir.
Finansal Projeksiyon ve İş Modeli
Tüm bu sorulara yanıt verdikten sonra, bir yol planı belirlemek ve iş fikrinin nasıl para kazanacağını belirlemek gereklidir. Boğaziçi Ventures olarak, yatırım yapmayı düşündüğümüz startuplardan en az üç yıllık finansal projeksiyonlarını talep ederiz. Bu projeksiyonlar, kurucuların vizyonları hakkında bize ipuçları verir. Startupların iş modeli ve
büyüme planları, gelecekteki durumlarını daha net kavramamız ve öngörebilmemiz için kritik öneme sahiptir.
Ekip
Bir sonraki yazımda, yatırım sürecinin ikinci önemli maddesi olan ekip konusuna değineceğim. Ekibin yeterliliği, yatırımcıların karar verme sürecinde büyük bir rol oynar. Güçlü ve tutkulu bir ekip, iş fikrini başarıya taşıyacak anahtar unsurdur.
Sonuç
Bu yazıda, iş fikri üzerinde durduk ve yatırım sürecinin başlangıç aşamasında dikkat edilmesi gereken temel unsurları ele aldık. Boğaziçi Ventures olarak, her zaman ekosistem ile birlikte büyümeyi hedefliyoruz. Bilgimiz, tecrübemiz ve kapılarımız tüm girişimcilere ve girişimci adaylarına her zaman açıktır. Yazımdaki fikirlerle ilgili soru, görüş ve önerilerinizi bizimle her zaman paylaşabilirsiniz.
Bir sonraki yazımda, ekip konusuna daha detaylı değineceğim. Bu yazıda paylaştığım bilgiler, umarım birçok girişimciye ilham olur ve yol gösterici olur.
Boğaziçi Ventures olarak, her zaman yanınızdayız. Yatırım sürecindeki stratejilerimizi ve tecrübelerimizi paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
. . .
İlgili bağlantılarımız;
- Portföy Şirketlerimize Göz Atın!
- Derin bilgi birikimimiz ve küresel iş ağımızla Unicorn olma hayallerinizi gerçekleştirmek için hemen başvurun!
- Makale Serisi’nin Devamını Okuyun! Yatırımcıları Etkilemek #2: Ekip ve Yatırım Süreci
- BV Insights makalelerimizi keşfedin ve abone olun!
- LinkedIn üzerinden Kenan Çolpan ile bağlantı kurun!