Başarılı oyunların ortaya çıkış sürecinde 2D ve 3D sanatsal tasarımlar, hikâye, ses, diyaloglar ve eğlenceli mekanikler gibi birçok unsuru içeren karmaşık bir sürecin üstesinden gelmeyi gerektirir. Ayrıca, dünyanın farklı köşelerinden çok sayıda kişinin aynı anda ve gecikmesiz olarak oynayabilmesini sağlamak için oyunların kodlanması ve yazılımların çeşitli telefon ve bilgisayarlarda çalışacak şekilde optimize edilmesi gereklidir. Bu yüzden eğlence dünyasının en karmaşık geliştirme alanlarından olan oyunların, yapay zekâ dönüşümünden büyük ölçüde etkileneceğini söylemek pek de abartı sayılmaz.
Farklı coğrafyalar, diller ve kültürlerden gelen milyonlarca oyuncunun en büyük beklentisi sağlıklı bir iletişim kurabilmek, birlikte hareket edebilmek ve uygun şartlarda rekabet etmektir. Bu talepleri karşılarken, kullanıcıların geliştirdiği içeriklerin (UGC) oyunları şekillendirmesi, bir oyunun içinde birçok oyun, içerik ve etkileşim alanlarının bulunması gibi dinamikleri eş zamanlı olarak yönetmek de giderek önem kazanmaktadır. Oyun sektörü, farklı teknolojiler ve yetkinliklerin birleştiği multidisipliner bir alan olarak bu zorlukların üstesinden gelmek zorundadır. Bu nedenle, yapay zekanın her alanda farklı etkiler yaratması ve sektörde köklü değişiklikler getirmesi kaçınılmazdır.
Bazı alanlarda oyun stüdyoları yapay zekayı yoğun bir şekilde kullanmaya başlamış olsa da yapay zekanın hızla gelişmesi ve ürünlere entegre olmaya devam etmesi ile önümüzdeki 2 yıl içinde yapay zeka ile geliştirilen oyunlar ve bu alana öncülük eden oyun şirketleri ile büyük bir dönüşüm yaşanması kaçınılmazdır.
Unity, Unreal, Roblox ve Godot gibi popüler 3D oyun motorları 15 yılı aşkın süredir piyasada var olan teknolojilerdir. Yapay zeka (AI), bulut teknolojileri ve yeni mekânsal platformlar 3 boyutlu tasarımlarda köklü değişimler yapabilecek potansiyeldedir. Özellikle Unity’nin fiyatlandırma politikasındaki değişim hamleleri oyun geliştiricileri yeni alternatifler aramaya yönlendirdi. Bu platformlara artık oyun motoru demek yerine 3D Yaratım Motoru demek daha doğru olabilir, çünkü bu teknolojiler sadece oyun sektöründe değil, film endüstrisinden animasyon endüstrisine kadar birçok alanda 3D içerik yaratımında kullanılıyor.
3D deneyimlerin sanat, ses, animasyon, kod gibi birçok unsurun birleşimi olduğunu düşündüğümüzde tamamen yapay zekaya has bir motor, yalnızca üretken modelleri çağırmakla kalmayacak, aynı zamanda bu modellerin sahne veya dünya anlayışını girdi olarak kullanmasına katkı sunacaktır. Eski oyun motorları hızlı bir şekilde AI eklenti sunuyor olsalar da tümüyle yeni AI kreatif yaratım motorlarının daha önemli bir farklar sunacağı aşikardır.
Yapay zekanın katkısıyla yaratım süreci otomatikleşiyor, ancak yaratıcının her daim sürece müdahale edebilmesi ve kararlarını yönlendirebilmesi gerekiyor. Bu sayede stüdyolar için içerik oluşturma süreci bir kaos olmaktan çıkıyor ve yetenekli bir kreatif tasarımcı ve yönetmen ile sonsuz miktarlarda içerik üretilebiliyor.
Profesyonel yazılımcılara gerek kalmadan, yaratıcıların no-code AI motorları kullanarak geliştirdiği görseller, 3D tasarım objeleri veya UI kullanılmadan AI tarafından anında oluşturulan ihtiyaçların karşılandığı, karmaşık kullanıcı deneyim tasarımlarının AI tarafından her ürün için özelleştirildiği bir oyun motoru da çok yakında hayatımıza girebilir.
Midjourney, Stable Diffusion (Stability.ai) ve Dall-e gibi generative AI platformları 2 boyutlu tasarım denince akla gelen ilk isimler oldu. Bu platformların kitleleri derinden etkileyen görselleri hızlıca üretip sosyal medyada yayılması, popülerliklerinin arkasındaki emel sebeplerden biri. Günümüzde, oyun şirketleri çeşitli dikeylerde çok sayıda çözüme erişim sağlayarak bu teknolojileri kullanmaya başladı bile.
Hyper Realistic image designed by Joygame AI team using AI for an Action RPG game
2D tasarım
Midjourney, Stable Diffusion, Leonardo, Dall-e gibi araçlar vasıtasıyla metinden görsel tasarım elde etmek son derece kolaylaştı. Ancak tasarımların tutarlılığı, aynı stile sahip olmaları hâlâ tam olarak çözüme kavuşturulmuş bir problem değil. Layer.ai ve Runwayml gibi şirketler, oyun sektörüne özel çözümler geliştirmeye devam ediyor.
3D tasarım
Modern oyunların yapı taşları 3D tasarımlardan oluşmaktadır ve bu alanda şimdilik mutlak bir çözüm üreten bir AI şirketi olmadı. Nvidia – Get3d, Autodesk – ClipForge, Kaedim ve Hypothetic gibi farklı girişimler ise 3D tasarım konusuna yoğunlaşmış durumda. Kimisi metinden 3D üretmeye çabalarken, kimisi de görselden 3D üretimini yapay zekâ ile gerçekleştirmeye odaklandılar.
Animasyon ve Video
Animasyon ve video üretimi, büyük maliyet kalemleri arasında yer alır ve bu ihtiyaçları yapay zeka ile mükemmel bir şekilde karşılayabilen bir girişim, bir sonraki Unicorn olabilir. Deepmotion, Move.ai, Plask, Runway, Leonardo ve Synthesia gibi şirketler bu alana odaklanmış başarılı girişimlerden bazılarıdır.
Joygame Tarafından AI ile Hazırlanan Ana Lobby Tasarımı: https://youtu.be/Tq7W3Z789vM
Müzik, Ses Efektleri, Konuşma ve Diyalog
Bir oyunu ilk kez indirdiğimizde, karşılaştığımız ilk şey genellikle seslerdir. Oyun müzikleri, düşündüğümüzden çok daha fazla önem taşır. Özellikle FPS oyunlarında, oyuncular ses efektleri sayesinde oynayışlarını yönlendirirler. Görsel ve animasyonları, ses efektleri olmadan tam anlamıyla deneyimleyemeyiz.
Diyaloglarda ise oyunun türü ve atmosferine uygun duygusal tonları vermek, genellikle üst düzey ses sanatçıları ve stüdyo çekimlerini gerektirir.
AI bu alanlarda hızla gelişen çözümler sunarak maliyetleri düşürüyor. Oyunların çoklu dil desteği göz önüne alındığında, yapay zekanın maliyet azaltma konusundaki katkısı büyük önem taşıyor. Bu alanda Sonantic, Resemble.ai, Aiva, Musico ve deepdub gibi şirketler dikkat çekici örnekler arasında yer alıyor.
Kodlama için AI Asistanları
Yapay zeka henüz tam anlamıyla kod yazma aşamasına gelmemiş olsa da, AI asistanları kodlama sürecini hızlandırma ve kaliteyi artırma konusunda büyük ilerleme kaydediyor. GitHub Copilot, Divi AI ve Tabnine gibi araçlar, bu alanda yaygın olarak kullanılmakta ve geliştiricilere büyük destek sunmaktadır.
Gelecek Öngörülerimiz;
1. AI Araçlarının Kullanımı: Yapay zekâ araçlarını kullanabilmek, önemli bir yetenek haline gelecek. Bu alanda kendini geliştiren ve uzmanlaşan kişiler, çok değerli hâle gelecek.
2. Mikro Oyun Stüdyolarının Yükselişi: Mobil ve PC platformlarında düşük bütçeli ama yüksek kaliteli oyunların sayısı artacak. Bu da rekabetin daha da kızışacağı anlamına geliyor.
3. Büyük Stüdyoların Yaratıcılık ve İnovasyon İhtiyacı: Artan rakiplerin etkisiyle de büyük oyun stüdyoları, daha yaratıcı ve yenilikçi olmak zorunda kalacak. Yeni oyun mekanikleri, interaktif oyunlar ve sürekli devam eden oyun deneyimleri, toplulukları birbirine bağlayan unsurlar olarak önemli hâle gelecek.
4. Yeni Tür ve İçerikler: Daha önce üretim maliyetleri nedeniyle gerçekleştirilemeyen, hatta tartışılamayan ütopik fikirler ve yaratıcı içerikler, yapay zeka sayesinde gerçekleşebilir.
5. AI Destekli Araçların Artışı: Tüm oyun ve eğlence sektörünü destekleyen yapay zeka araçları, gelişmeye ve sayıca hacmi artmaya devam edecek.
6. AI Yatırımları ve Ekipleri: Yapay zeka ekipleri kuran, bu alana yatırım yapan ve AI dönüşümünü yakalayarak sürekli takip edebilen büyük oyun şirketleri, güçlerini artırarak sektördeki yerlerini sağlamlaştıracak. Bu durum, girişimler için de büyük fırsatlar sunacak.
Sonuç
Boğaziçi Ventures merkezine yapay zekayı yerleştiren erken ve ileri aşama oyun şirketlerine yatırım yapma stratejimizi sürdürüyoruz. Yapay zeka dönüşümünü yakalamak üzere ekiplerini kurmuş, yenilikleri takip edip uygulamaya çalışan yaratıcı ve yenilikçi tüm girişimlerin başvurularını sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu alanda aktif yatırım yapan BV Growth fonumuzun ikincisi, 2024 sonunda devreye girecek ve AI ile öncelikle oyun sektörü olmak üzere çeşitli sektörleri dönüştürmeyi hedefleyen girişimlere yatırım yapmaya devam edecek.
Yatırım odağımız sadece oyunlarla sınırlı kalmıyor; aynı zamanda oyun ve eğlence sektörüne çözümler sunan teknoloji girişimlerine de genişliyor. Bu stratejik yaklaşımlar hem sektördeki lider konumumuzu pekiştiriyor hem de Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin uluslararası arenada rekabet edebilirliğini artırıyor. 2023 yılında Boğaziçi Ventures olarak oyun sektörüne yaptığımız yatırımlarla Türkiye’nin oyun sektöründeki en aktif yatırımcısı olduk. Bu başarının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Ayrıca oyun sektörüne odaklanan BV Portföy Joygame Pre-IPO GSYF, son 2 yılda 18 kat büyüme kaydeden Türkiye’nin ilk ve öncü oyun şirketlerinden Joygame’e yatırım fırsatı sağlıyor. Joygame, 100 milyondan fazla kayıtlı kullanıcıya sahip olup, PC ve mobil platformlarda 19 farklı stüdyoda çeşitli oyunlar geliştirip global olarak yayınlamaktadır.
Diğer yandan, halka açık oyun şirketlerine yatırım yapmayı da sürdürüyoruz. Global oyun sektöründeki hızlı büyüme ve dönüşüm fırsatlarını kaçırmak istemeyen yatırımcılar, BV Portföy Oyun ve Teknoloji Değişken Fonu’nu (BTE) aracılığıyla geleceğe yatırım yapabilirler.
. . .
İlgili bağlantılarımız;