Web3’ün Gelecekteki Devleri: Oyun Sektörünün Sürekli Büyümesi ve Türkiye

Sonucu baştan belirtmek gerekirse, oyun sektörünün yıllık %15’in üzerinde bir büyüme  oranıyla 2025 yılında 350 milyar USD bir hacmi aşacağını öngörüyoruz. Bu hacim oyun  sektörünün, küresel sinema ve müzik endüstrisinin toplamını geride bırakan oldukça  etkileyici bir büyüme oranıdır. Son 10 yılı incelediğimizde ise oyun sektörünün yine benzer  bir ivme ile büyüdüğünü gözlemledik. 

Oyun sektörü, hem eğlence sektöründen durmaksızın pay alarak büyüyor hem de eğlence  sektörünün diğer sektörlerden pay alarak genişlemesine yol açıyor. Bunun temel nedeni, çok  daha yenilikçi ve interaktif iş modellerine sahip olması ve harcama eğilimlerinin oldukça  yüksek olmasıdır. 

Mega oyuncuların bulunduğu bu sektör, aynı zamanda küçük girişimlerin de yer almasına  olanak tanıyor; en güçlü sektör devleri bile küçük oyuncuları ya da yeni girişimcileri yok  edemiyor. Bu durum, dünyanın en yaratıcı ve yetenekli kişilerinin yıllardır bu sektöre  heyecan duyarak odaklanmalarına neden oluyor. Özgün bir örnek vermek gerekirse; 100  milyon kullanıcı tarafından indirilen ve oynanan bir mobil oyun, 10 kişilik küçük bir ekipten  oluşan bir stüdyoda geliştirilmiş olabilir veya 30 kişiden oluşan bir oyun şirketi, senelik  olarak milyar dolar gelir elde edebilir.

Sektördeki köklü değişim rüzgarları hem yeni fırsatlar hem de özgün yeni büyüme alanları  sunuyor. 

Son 25 yıllık dönemin genel bir panoramasına bakarsak; 

  • İlk dönem: Oyunlar “pay to play” modelinde satılıyordu, oyuncuları içeriği satın  alarak oynuyordu. 
  • 2000’li yıllar: Netmarble’ın “Free to Play” modeli sektörde önemli bir devrim yarattı.  Oyuncular içeriklere ücretsiz erişirken, oyun içi satın almalarla sanal ekipmanlar  temin edebiliyordu. Sanal ekipman olarak oyun içinde karakterler tarafından kullanılan bir item yani kılıç, miğfer veya karakterin giydiği yaldızlı bir pelerin gibi  düşünebilirsiniz. En başta sektörde tepki çeken, “büyük bir emek ve para harcayarak  geliştirmesini yaptığımız içerikleri nasıl ücretsiz sunarız” reaksiyonu gösteren sektör  yeni dönemde hızla “Free to Play” iş akışını benimsedi ve büyümeyi tetikleyen bir  inovasyon olarak kayıtlara geçti. 
  • 2012 ve Sonrası: Akıllı telefonların hızla yaygınlaşması bambaşka bir dönüşümün  fitilini ateşledi. Mobil cihazların gelişmiş teknik özellikleri sayesinde PC ve  konsoldaki oyun deneyimleri mobile taşındı. Bu geçiş, sektörü gözle görülür ölçekte  büyüttü ve mobil oyun firmalarının milyar dolarlık değerlere ulaşmasını sağladı. 
  • 2020 ve sonrası: Blockchain/NFT oyunları ve paralelinde “Play to Earn” modeli  yaygınlaştı. Bu değişim, oyun ekonomilerini yeniden şekillendirirken, sektörde yeni  girişimlere fırsatlar sundu. Çığır açıcı bir trend ile oynayarak para kazanma fikri  kendini gösterdi. 
  • Yetkinleşen Oyun Sektörü ve Yatırımcılar: Sektör, hızlı büyüme ve kârlılığıyla  yetenekli bireyleri ve yatırımcıları içine çekmeye devam ediyor. Bu durum, eğlence  sektöründe yaratıcı ve yenilikçi içeriklerin de günbegün artmasına neden oluyor.

Türkiye, 2012’den sonra mobil dönüşüm dalgasını başlangıç döneminde ve doğru şekilde  yakaladı. 2022’den sonra mobil oyun geliştirme alanında Türkiye, dünyanın en önemli oyun  ekosistemlerinden biri hâline dönüştü. 

Boğaziçi Ventures olarak, oyun sektöründeki bu yükseliş trendinin artarak süreceğini  öngörüyoruz. Türkiye’deki umut vadeden girişimlere hem finansal yatırım yapıp hem de  know-how desteği sunularak, önümüzdeki 5 senenin başarılı şirketlerinin ortakları olarak hedefleri doğrultusunda birlikte yürümeyi amaçlıyoruz. Ayrıca, global ölçekteki oyun  sektöründeki fırsatlara yatırımcıların kolay erişimini sağlamak için yeni fonumuz ile halka  açık oyun şirketlerine yatırım yapmayı hedefliyoruz. Oyun sektörü yatırımları, finansalların  yanı sıra oyun performansı, IP lisanslamaları, yeni içerikler ve piyasaya sürülecek oyunlar  gibi birçok parametre ile değerlendiriliyor. Bu nedenle sektörü yakından takip ederek, halka  açık şirketlere yatırımlarımızla fark yaratmayı gaye ediniyoruz. 

Son dönemde herkes Web 3.0 için dikkat kesilmişken dikkat etmemiz gereken en önemli  husus, Web 3.0 için gereken birçok teknolojinin oyun şirketlerinde zaten mevcut olduğudur.  Oyun şirketleri, on binlerce oyuncuyu aynı anda aynı ortamda oynatabilme, sorunsuz  kullanıcı deneyimi sunma ve yüksek grafik kalitesini optimize etme gibi birçok sorunu  çözmüş durumdadır. Bu nedenle oyun şirketlerine yatırım yapmak, geleceğin Web 3.0  devlerine yatırım yapmak anlamına geliyor. 

Boğaziçi Ventures Hakkında 

Boğaziçi Ventures, çeşitli dikeylerde ve farklı coğrafyalarda teknoloji şirketlerine yatırım  yapan fonlar kurmaya, yönetmeye ve yatırım yapılan portföy şirketlerine yüksek katma değer  sağlamayı gaye edinmiştir. Boğaziçi Ventures ortakları, 100’den fazla teknoloji şirketine  yatırım yapma kararı almış olup, teknoloji girişimlerinde aktif rol üstlenerek girişimcilere  uluslararası başarı yolunda deneyimlerini paylaşarak destek vermektedir.

Boğaziçi Ventures, yatırımcıların ihtiyaçlarına uygun özel fonlar kurarak profesyonel bir  ekiple yönetmekte ve dijital paralar için saklama hizmetleri sunmaktadır.  

Aktif yatırımlarına her geçen gün yenilerini ekleyerek devam eden teknoloji yatırım fonu  “BV Growth”, Türkiye merkezli olup global pazarlara hızla bir şekilde açılabilecek oyun,  dijital sağlık, finans teknolojileri ve perakende teknolojileri alanlarında büyüme trendindeki  girişimlere yatırımlarını sürdürmektedir. 

. . .

İlgili bağlantılarımız;

Facebook
Twitter
LinkedIn

DİĞER HABERLER

BOĞAZİÇİ VENTURES

E-BÜLTEN‘E KAYIT OLUN

Mail adresiniz ile Boğaziçi Ventures E-bülten’e kayıt olabilirsiniz.