2020’nin ilk 6 ayında 100milyon dolar seviyelerinde olan NFT satış hacmi 2021 ilk 6 ayda 2,5milyar dolara yükseldi. Bu yükselişi körükleyen temel nedenlerden biri de NFT oyunları.
Blockchain oyunları daha önce de denenmişti, hatta Almanya, Çin ve Kore gibi yerlerde blockchain oyunları konferanslarına gittiğimi hatırlıyorum. O dönem bir çok sektör profesyoneli gibi bende hiç “blockchain gaming”e inanmamıştım çünkü yeni hiçbir şey getirmiyordu. Sadece oyun paraları yerine kripto para alması gibi kurgular vardı ki sektörün ve oyuncuların ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzaktı.
Son dönemde hızla popülerleşen NFT oyunları ise sadece blockchain dünyasını değil, oyun dünyasını da başka bir boyuta taşıdı. Oyun dünyasında “shift” dönemleri çok önemlidir. Çoğumuzun bildiği Commodore 64 dünyası zamanı oyun konsollarının süper popüler olduğu bir dönemdi sonrasında PC’lerin gelmesi ile birlikte muazzam bir shift yaşandı, Atari gibi devler silinip gittiler ama oyun sektörü PC ile büyümeye devam etti. Benzer bir dönüşüm akıllı telefon penetrasyonunun hızla arttığı 2012 – 2015 döneminde yaşandı. Mobil oyunun pazarını küçük gören, “hard core gamer”ların asla mobil oyun oynamayacağını düşünen çok sayıda oyun şirketi küçülmek zorunda kaldı ve hatta battı.
2021 yılını ise tarih NFT oyunların doğuşu olarak hatırlayacak. “NFT Gaming”, “GameFi”, “Play to Earn” gibi kavramlar hayatımıza yeni yeni giriyor ve her değişim döneminde olduğu gibi yeni startup’ların doğmasını sağlıyor. Startup diyip yine küçük görenler yanılıyor, birkaç ay içinde 100milyon ve üzeri değerlemelere ulaşan bu girişimler oyun dünyasının yeni devleri olmaya adaylar. Oyuncu toplulukları ile çok yakın ilişki kurarak ekosistemlerini, oyun dünyalarını büyütüyorlar, onların isteklerine kulak verip içerik üretiyorlar.
Muazzam bir mind-shift ile karşı karşıyayız. Oyunlar içindeki sanal ekipmanlar, oyunları oynamak için bir eğlence aracı olmaktan NFT ile birlikte sahip olunan, yatırım yapılan ve işletilere para kazanılan bir olguya dönmüş durumda. Milyonlarca oyuncunun da bu alana kaydığını görüyoruz. Bu değişimin hızlanarak devam edeceğini ve oyun sektörünü büyüten yeni bir dikey haline geleceğini öngörüyorum.
Türkiye, hem 30milyon üzerindeki oyuncu sayısı ve oyun geliştirme yetkinlikleri ile birlikte her zaman oyun sektörü için çok önemli bir hub oldu. Kripto paralara olan ilgide ise Dünya lideri. NFT Gaming ile birlikte iki çok güçlü olduğu alan birleşiyor. Dolayısıyla Türkiye’de potansiyelin çok yüksek olduğunu, burada doğacak projelerin hızla uluslararası pazarlara açılma potansiyelinin olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Türkiye’den doğan ilk NFT Gaming projesi Matrak.io ise benim de şahsen desteklediğim, hem oyun hem de kripto dünyasında çok yüksek tecrübesi ile dikkat çeken bir ekibin liderlik ettiği bir oluşum. Matrak Games, Bitci ekosisteminin varlıklarını da kullanarak öncelikle NFT tabanlı futbol ve yarış oyunları geliştirerek başlıyor olacak. Her iki oyun türü de Türkiye’de ve Dünya’da en yaygı oyun türünden. Bu oyunların içerisine Brezilya, İspanya, MotoGP gibi milyarlarca insanın takip ettiği markaların NFT’lerini koyarak ve doğru bir oyun kurgusu ve oyun ekonomisi tasarımı ile oyuncuların oynadıkça para kazanabildikleri, sahip olduğu NFT varlıkların el değiştirmesi ile gelirler üretebilecekleri kurguların heyecan verici olduğunu ve oyun sektörünü başka bir seviyeye taşıyacağına inanıyorum.
NFT olarak Brezilya antreman sahası ve İspanya kaleci antrenörünü alıp bu varlıklarım ile yetiştirdiğim NFT oyuncuları pazarda satıp ticaret yaptığım, takımımı kurup turnuvalara katılıp ödüller kovaladığım oyunları iple çekiyorum diyebilirim.
. . .
İlgili bağlantılarımız;