Boğaziçi Ventures olarak, 2020 yıl sonunda yatırımcılarımızdan ilk kaynak taahhütlerini alarak BV Growth (BVG) Fonunu kurduk ve bu süreçte Türkiye merkezli, erken aşama ve yenilikçi teknoloji odaklı yaklaşık 30 teknoloji şirketine yatırım yaptık. Kuruluşumuzdan bu yana portföy şirketlerimizle birlikte büyüyüp ilerlerken, yaklaşık bir yıl önce ekibimizin derin bilgi ve deneyimlerini paylaşabilecekleri bilgi bankası formatında LinkedIn Newsletter’ımız BV Insights’ı başlattık. Artık bu platform üzerinden portföy şirketlerimizin uzman deneyimlerini de siz değerli okuyucularımızla buluşturmak istiyoruz. Bu makalemizde, Web3 ve oyun sektöründe yeteneklere anında erişim sağlayan, yetenek gelişimini destekleyen ve bu alanda bir topluluk oluşturmaya odaklanan BV Growth portföy şirketlerinden DOJO Talent’ın Kurucusu Alp SEZGİNSOY, oyun sektöründe yeteneklere nasıl ulaşılır ve sürdürülebilir yetenek stratejileri nasıl kurulur konusundaki değerli perspektiflerini ve girişimlere yönelik notlarını paylaştı. Keyifli okumalar dileriz!
İş dünyasının ve yetkinliklerimizin yönü, dijitalleşme ve teknolojinin günlük olarak büyük bir hızla evrim geçirmesiyle değişiyor. Özellikle oyun ve Web3 oyunları alanlarında bu değişimle başa çıkmak her zamankinden daha zor. Sürekli güncellenen sektör trendleri, yeni yazılım dilleri ve araçları ile bir dolu dinamik… Bu gibi dinamik sektörlerde ileri düzeyde uzmanlaşmış yetenekleri yetiştirmek, bulmak ve işe almak, iş süreçlerinde karşılaşılan en büyük zorluklardan biri olarak kabul ediliyor. Üstelik, yeteneğe erişmek ve çalışmak için kullanılan geleneksel modeller de yeni çağın gerektirdiği inovasyondan uzak kalıyor.
Dünyanın Önde Gelen 20 Ülkesinde 2030 İtibariyle Beklenen Yetenek Açığı – Korn Ferry, 2022.
Teknoloji kullanımı ve yetkinlik dönüşüm hızının artmasıyla, yeteneğe erişim alanında zorluk yaşayan oyun sektörü, bu alanda tek başına değil. Dünyanın en önde gelen inovatif firmalarına baktığımızda (NASA, Microsoft gibi), yeni iş gücü modellerine doğru geçtiklerini görüyoruz.
Kaynak: Accenture, yazar tarafından gözden geçirilmiştir.
Değişen dinamiklere ve artan fırsatlara en hızlı şekilde yanıt verebilmek için firmalar artık sadece tam zamanlı değil, farklı çalışma modellerini de sistemlerine dahil ediyorlar. Bu yeni iş gücünün temel bileşenlerini neler oluşturuyor:
– Tam Zamanlı Çalışanlar: Çekirdek ekibiniz, firma değerlerine, ürettiği oyunlara ve çalışma şekline aşina ve uygun çalışanlar.
– Yakın Network İşgücü: Tam zamanlı olmasa da, sürekli olarak proje ve geliştirmelerde birlikte çalışan yakın network.
– Özelleştirilmiş Yetenek Havuzları: Firmaların dışarıdan anında erişebildiği ve ihtiyacına göre yönetilen bir hizmet gibi uzmanlıklar alabildiği, tüm dünyadan yetkinliklerle donanmış firmaya özel yetenek havuzları.
– Proje Bazlı Yetenek Ağı: Tüm dünyadan, firmanın o günkü ihtiyacına göre anında erişerek proje bazlı çalışan yetenekler.
Bu iş gücü yöntemlerine yapay zeka ve otomasyon gibi bileşenleri de eklemek mümkün. Konuyu insani yetkinlikler odağında tutarsak, bu dörtlü inovasyon ve değişen çağa hızlı uyum sağlama için olmazsa olmaz temel iş gücü formlarıdır. Dolayısıyla, firmaların da bu kanalları en ideal şekilde optimize etmesi ve yönetmesi gerekiyor. Bu da ilk adımda yetenek platformlarının kullanılabilmesi demek.
Fortune-500 firmaları süratle uygun çalışma modellerine geçerken, oyun dünyası gibi hızlı büyüyen ve sürekli yeni yetkinliklerle dönüşen bir sektörün limitli çalışma modelleriyle ilerlemesi, inovasyonda geri kalmasına neden olacaktır. Video oyun pazarının beklenen büyüklüğünün 2030’da 546.99 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Dünya genelinde oyuncu sayısı 3 milyarı geçerken, yıllık sektör büyümesi %13’ün üzerinde, eğitici oyunlar gibi bazı alanlarda ise bunun iki katından hızlı büyüme görülüyor.
Peki bu büyümeyle artan fırsatlara yanıt verdiğimizde neler kazanıyoruz:
- Belirli Yetkinliklere Erişim: Sürekli değişen ve içeride her an bulunduramadığınız yetkinliklere anında ve ihtiyacınız kadar erişim – örneğin bir oyun ekonomi tasarımcısı veya UEFN developer ile ihtiyacınız kadar çalışabilirsiniz.
- Hız: Tam zamanlı işe alım ortalamaları 2+ ay olurken, yetenek platformlarında eşleşme hızı 1- 3 gün, çalışmaya başlama hızı ise 3 gün.
- Esneklik: Projenizin, oyununuzun durumuna göre ekibinizi büyütebilir veya küçültebilirsiniz, anında proje sonlandırabilirsiniz.
- Eğitim: Yeni alanlarda uzmanları belirli esneklikle içeri dahil ederek ekibinizin bu alanlarda bilgi ve eğitimini sağlayabilirsiniz.
- Maliyet Avantajları: Esnek metotlarla çalışmak, tam zamanlı olarak içeri alamayacağınız uzmanlarla çalışabilmeyi sağlar.
- Kalite ve Liyakat Odaklı Çalışma: Yetenek platformlarında yorum, inceleme ve derecelendirme sistemleri bulunduğu için kalite garantisi vardır ve eşleştirmeler liyakat odaklıdır.
Neler Gerekiyor?
Firmamızda böyle bir yetkinliği içeriye alabilmek için öncelikle neler gerekir:
- Büyük Düşün, Küçük Başla: Tamamen kendine yönelik tüm dünyadan bir bulut iş gücü yaratıp, ful esneklik sağlamak mümkün! Ancak her zaman önerdiğimiz küçük başlamak, ilk adımla başlamak – global bir stratejist ile bir saatlik görüşme, bir Unity developer veya oyun ekonomi tasarımcısıyla 1-2 aylık bir çalışma gibi.
- Uzaktan Çalışma: Dünyanın en iyi yetenekleri seninle çalışmaya hazır bekliyor ancak Urla harika bir yer de olsa anında ofisine gelmeyebilir. Uzaktan çalışma sistemlerini adapte etmek, firmanın esnekliği ve yetenek erişimi açısından kritik bir faktör.
- Zaman & Yetki Verme: Bir yeteneğin performansı için o yeteneğin harcadığı sürenin projesine göre içeride ekipten ilgili kişinin %15 – %30’u oranında bir zaman ayırması ve işi yapması için gerekli yetkilerin sağlanması kritik.
- Büyüme Zihniyeti: Yeni çalışma modelini denemek için sabit zihniyeti (fixed-mindset) bir kenara bırakıp, denemeye ve öğrenmeye açık olmak gerekiyor.
Sonuç olarak, inovasyon yeteneği en iyi şekilde değerlendirmekten geçiyor. Oyun dünyası için de en iyi yetenekleri ve yetkinlikleri anında tek bir platformda bulabilirsiniz. Daha fazla bilgi için bize ulaşın! www.dojotalent.com
DOJO Talent Hakkında
Yapay zeka temelli yetenek pazaryeri olan DOJO Talent, Web3 ve oyun alanında firmaların hızlı, sorunsuz ve esnek bir şekilde oyun yazılımı, tasarımı, sanatçısı, blockchain yazılımı, topluluk yöneticisi gibi alanlarda yetenek açığını kapatmasını sağlıyor. Benzer şekilde, yeteneklerin de bir platform üzerinde yeni nesil kariyerlerini güvenli bir şekilde oluşturmasını sağlıyor.
10 yılı aşkın süredir, Türkiye’nin teknoloji girişim ekosistemine katkıda bulunmak ve değer yaratmak için büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Bu süre zarfında kazandığımız derin bilgi birikimi ve güçlü iş ağımızla girişimcilere destek oluyoruz. Siz de bu yolculuğa ortak olabilir, hayallerinizi gerçekleştirmek için Boğaziçi Ventures ile birlikte teknoloji girişiminizi büyütmek ve küresel iş ağımıza katılmak için hemen başvurun!
. . .
İlgili bağlantılarımız;
- Portföy Şirketlerimize Göz Atın!
- Derin bilgi birikimimiz ve küresel iş ağımızla Unicorn olma hayallerinizi gerçekleştirmek için hemen başvurun!
- Girişimcinin Perspektifi: Oyun Türlerindeki Tüketim Alışkanlıkları ve Girişimcilere Tavsiyeler
- LinkedIn üzerinden Alp Sezginsoy ile bağlantı kurun!
- BV Portföy Boğaziçi Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu inceleyin!