Düşük Kod ve Kodsuz Platformların Gelecekteki Uyumu

Teknolojinin hızla ilerlemesi, hemen her sektörde yenilik ve adaptasyon ihtiyacını  artırmaktadır. Şirketler, bu hızlı değişime ayak uydurabilmek için sürekli yenilik yapma  gereksinimiyle karşı karşıya kalıyor. Bu süreçte, en iyi yetenekleri bulmak için rekabet eden  işletmeler, artan IT kaynakları talebi ile mücadele ediyor. Ne yazık ki, şirketlerin sürekli  yazılımcı aramak için yeterli zamanı bulunmamakta. Bu nedenle, işletmeler kullanıcı dostu  ve geliştirme süreçlerini otomatikleştiren yeni çözümler arayışına giriyor. Tam da bu noktada,  düşük kod ve kodsuz (Low-Code/No-Code, LCNC) platformlar devreye giriyor. Aslında bu tür  araçlar, 80’li yıllardan beri 4GL, CASE ve RAD araçları kod adlarıyla hayatımızda yer  alıyordu. Günümüzde artan talep ile LCNC pazarı hızla büyüyor. Gartner’a göre, 2025 yılına  kadar kurumlar tarafından geliştirilen yeni uygulamaların %70’i LCNC platformları  kullanılarak geliştirilecek (2020’de bu oran %25’ten azdı) [1]. 

Düşük kod platformları, yazılımcıların uygulamaları daha hızlı geliştirmesine yardımcı olur.  Teknik bilgisi olmayan kişiler tarafından da kullanılabilir, ancak yine de belirli bir düzeyde  kodlamaya ihtiyaç duyulur. Genellikle yazılımcıların iş yükünü önemli ölçüde azaltmak için  kullanılır. Öte yandan, kodsuz platformlar ise herhangi bir kodlama gerektirmez; bunun  yerine önceden kodlanmış özellikleri sürükle bırak yöntemiyle oluşturmak mümkündür.  Sonuç olarak, her iki platform da uygulama geliştirmeyi önemli ölçüde kolaylaştırır, sorun ile  çözüm arasındaki engelleri kaldırır ve inovasyonu demokratikleştirir. 

LCNC platformları, bazı çalışanların IT departmanlarının yükünü üstlenen “citizen developer”  (kodlama bilmeden düşük kod gerektiren/kod gerektirmeyen araçlar sayesinde geliştirme  yapanlar) olmalarına yol açar. Citizen developerlar, IT’nin sorunu çözmesini beklemeden  uygulamayı kullanıcıların özel ihtiyaçlarına göre oluşturabilir veya özelleştirebilir. LCNC,  belirli kodlama bilgisine ihtiyaç duymadığından, uygulamaların geliştirme süresini azaltarak  geliştirme, operasyon ve zamanlama maliyetlerini de düşürür. Bu nedenle, çalışma  ortamında artan üretkenlik ve verimlilik görülür. Örneğin, şirketlerin sıfırdan kodlaması en az  5 ay alırken, 5 haftadan daha kısa bir sürede bir pazar yeri oluşturulabilir. Forrester’a göre,  LCNC aracılığıyla geliştirme, geleneksel yöntemlerden 10 kat daha hızlıdır [2]. Ve “citizen  developer”ların uzmanlık alanlarında daha deneyimli olmaları ve kullanıcıların yaşadığı  problemleri daha yakından bilmeleri nedeniyle, uygulamaların kullanıcı ihtiyaçlarını  karşılama olasılığı daha yüksektir. 

LCNC platformları hakkında dikkate alınması gereken bazı önemli noktalar da  bulunmaktadır. LCNC araçları ile bir uygulama oluşturmak, bir yapboz yapmak gibidir. Ancak  yapılırken iyi korunması ve kalite açısından güvence altına alınması gerekir. Bu nedenle bazı IT uzmanlarının güvenlik ve kalite kontrolü kaçınılmazdır. Bu platformlar, ITIL gibi güçlü  bir yönetim sistemi içinde koordine edilmeli ve güvenlik gözetimine, yönetim standartlarını  değiştirmeye ve tam dokümantasyona dayanmalıdır. 

Bu platformlarda geliştirilebilecek uygulamalar arasında web/mobil uygulama geliştirme, iş  akışı otomasyonu, iş zekası (BI), müşteri hizmetleri/CRM geliştirme, makine öğrenimi (ML),  nesnelerin interneti (IoT), pazarlama aracı ve e-ticaret uygulaması geliştirme gibi çeşitli  örnekler verilebilir. 

Dünya genelinde giderek daha verimli çalışma şekillerine artan talep, bu yönde operasyonel  dönüşümler ve her sürecin daha otomatize hale geldiği günümüzde LCNC platformlarına  olan talebin artması kaçınılmazdır. Gerçek bir akım olarak benimsenmesi ise 2 ila 5 yıl  içerisinde olacağı öngörülüyor [3]. Gartner, 2024 yılına kadar uygulamaların %65’inin LCNC  platformlar üzerinden geliştirileceğini tahmin ediyor [4]. 

Bu bağlamda baktığımızda, hızla gelişen dünyaya ayak uydurabilmek için her teknoloji  firmasının bu alanda yatırım yapması gerektiğini öneriyoruz. Boğaziçi Ventures olarak biz de  aynısını yapıyor, sadece çığır açan teknolojilere odaklanarak, gelecek vadeden girişimlere  yatırım yapıyoruz. Eğer ekibiniz kurulu ve hedeflediğiniz bir alanda sağlam bir iş planı ile  LCNC geliştirici platformunuzu kodlamaya başladıysanız, ürün tamamlanmasına gerek  duymadan doğrudan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Halihazırda bir ürününüz ve  kullanıcılarınız varsa, ancak ürününüzü mükemmel hale getirmek veya işinizi büyütmek için  kaynaklara ihtiyaç duyuyorsanız, Boğaziçi Ventures sizin için en doğru adres! Tohum  aşamasından Seri A aşamasına kadar teknoloji girişimlerine yatırım yapmak için her zaman  hazırız. 

Başarılı LCNC platformlarından bazıları şunlardır: 

– Web uygulamaları için No-code platform -> [Bubble.io](https://bubble.io) – Mobil uygulamalar için No-code platform -> [Appy Pie](https://www.appypie.com) – Kurumlar için Low-code platform -> [Mendix](https://www.mendix.com) 

Boğaziçi Ventures Hakkında 

Boğaziçi Ventures, farklı dikey ve coğrafyalarda teknoloji şirketlerine yatırım yapan fonların  kurulması, yönetilmesi ve yatırım yapılan portföy şirketlerine üst düzeyde katma değer  yaratılmasına odaklanmaktadır. 200’ün üzerinde teknoloji şirketine yatırım kararı almış  Boğaziçi Ventures ortakları, teknoloji girişimlerinde aktif rol almakta, girişimcilerin  uluslararası başarılara giden yolda kendilerine eşlik etmektedir. Boğaziçi Ventures,  yatırımcıların ihtiyaçlarına göre özel fonlar da kurup yönetmekte ve dijital paralar için  saklama hizmetleri sağlamaktadır. Aktif yatırımlarına devam eden teknoloji yatırım fonu “BV  Growth” ise, Türkiye’de yerleşik olup uluslararası piyasalara hızla açılabilecek oyun, finans  teknolojileri, dijital sağlık, eğitim ve perakende teknolojileri alanlarında büyüme  aşamasındaki girişimlere yatırım yapmaktadır. Boğaziçi Ventures iştiraklerinden BV Portföy  ise aynı zamanda halka açık teknoloji şirketlerine yatırım yapan tematik hisse senedi fonlar  yöneterek uluslararası pazarlarda aktif yatırımlar yapmaktadır.

. . .

İlgili bağlantılarımız;

Facebook
Twitter
LinkedIn

DİĞER HABERLER