Digital Ocean – Bir IaaS Şirketi İncelemesi

Digital Ocean (DOCN), yazılımcıların bulut altyapısı üzerinden uygulama geliştirmesine, test  etmesine ve bu uygulamaları dağıtmasına olanak tanıyan bir IaaS (Infrastructure as a  Service) sağlayıcısıdır. Şirket, küçük yazılım geliştiricilerden büyük kurumsal şirketlere kadar  geniş bir yelpazede merkeziyetsiz bulut hizmetleri sunmaktadır. GitLab (GTLB) gibi milyar  dolarlık global şirketler bile Digital Ocean’ın bulut altyapısını kullanmaktadır. Şirket, dünya  genelinde 14 veri merkezi ve 185 ülkede kullanıcıya sahiptir. 

Digital Ocean, bulut hizmetlerini daha erişilebilir ve düşük maliyetli sunarak bu alandaki  büyük oyunculardan ayrışmaktadır. Küçük ölçekli kullanıcılar için sağladığı bulut hizmetlerine  ek olarak, Microsoft Azure ve Amazon Web Services (AWS) gibi global devlerden farklılaşan  ürün ve hizmetler sunmaktadır. Bu sayede her yıl hem müşteri sayısını hem de müşteri  başına elde ettiği gelirleri artırmayı başarmaktadır. 

Şirketin çeyreklik satışları, yıllık bazda %30’un üzerinde artış göstermektedir. Digital Ocean,  rakiplerine göre ucuz ve daha kolay konfigüre edilebilir olma stratejisiyle dikkat çekmektedir.  Kullanıcı başına gelirlerini artırmak ve kullanıcılarının rakip firmalara geçmesini engellemek  için hizmet çeşitliliğini artırmakta ve bu ürünleri avantajlı fiyatlarla sunmaktadır. 

Müşteri sayısındaki artış, şirketin satışlarına olumlu etki etmektedir. Ancak, dikkat edilmesi  gereken diğer önemli noktalar arasında yıllık tekrar eden gelirler (ARR) ve müşteri başına  karlılık yer almaktadır. Digital Ocean, hem müşteri sayısını her çeyrek artırmakta hem de  müşteri başına gelir ve tekrar eden gelirlerin satışlar içindeki payını yükseltmektedir. 

Şirket, bulut bilişim teknolojilerini kullanmaya devam eden orta ve küçük ölçekli şirketlerin  artışıyla satış büyümelerinin devam etmesini öngörmektedir. Digital Ocean’ın veri merkezi  gücü ve artan müşteri sayısı, şirketin karlılığına olumlu katkıda bulunacaktır. Artan satış  rakamları ve operasyonel karlılık, şirketin gelecekte de pozitif nakit akışı üretmeye devam  edeceği anlamına gelmektedir. Müşteri ihtiyaçlarına doğru ve düşük maliyetli çözümler  sundukça, büyüme rakamları da çift haneli olmaya devam edecektir. 

Digital Ocean, büyüme aşamasında olan bir şirket olduğu için brüt operasyonel kar ve  operasyonel nakit yaratıyor olsa da, pazarlama ve araştırma giderlerinin yüksek olması  nedeniyle negatif operasyonel kar elde etmektedir. Şirket, 2021 yılındaki halka arz gelirlerini  sabit sermaye, araştırma-geliştirme ve pazarlama giderleri için kullanmaktadır.

Ağustos 2022’de, Digital Ocean, hosting platformu Cloudways’i 350 milyon dolara satın  alarak KOBİ’leri hedefleyen büyüme stratejisinde önemli bir adım attı. Bu satın alma, şirketin  hizmet yelpazesini genişletmesine ve küçük işletmelere daha iyi hizmet sunmasına olanak  tanıyacaktır. [Satın alma detayları](https://investors.digitalocean.com/news/news details/2022/DigitalOcean-to-Acquire-Cloudways/default.aspx) için buraya tıklayabilirsiniz. 

2021’de Nimbella’yı satın alarak geliştirdiği “Digital Ocean Functions” hizmeti ile de şirket,  giderek popülerlik kazanmaktadır. Serverless teknolojilerinde de AWS, Azure ve Google  Cloud gibi devlere karşı alternatif olmayı planlamaktadır. 

Digital Ocean, bulut bilişim pazarında esnek, uygun maliyetli ve kullanıcı dostu çözümler  sunarak güçlü bir konumda bulunuyor. Şirket, müşteri sayısını ve gelirlerini artırmaya devam  ederken, pazar payını büyütmek için yenilikçi ürün ve hizmetler sunmaya devam edecektir

. . .

İlgili bağlantılarımız;

Facebook
Twitter
LinkedIn

DİĞER HABERLER

BOĞAZİÇİ VENTURES

E-BÜLTEN‘E KAYIT OLUN

Mail adresiniz ile Boğaziçi Ventures E-bülten’e kayıt olabilirsiniz.