Resesyon ve Teknoloji Şirketlerinin Değerlemelerindeki Değişimler

2022’nin ilk yarısında teknoloji firmalarının değerlemeleri ciddi düşüşler yaşadı. 2021 yılında  16.700 seviyelerinde olan Nasdaq Teknoloji endeksi, 12.400 seviyelerine (-%25) geriledi.  S&P Teknoloji endeksi ise aynı dönemde 3.000’lerden 2.400’lere (-%20) düştü. Piyasalar,  2008 krizinden bu yana en kötü çeyreklerinden birini yaşadı. Buna ek olarak, YC’nin portföy  şirketlerine gönderdiği ve piyasaların büyük girişim sermayeleri için kışın geldiğini belirten e mail, girişimlerin üzerindeki değerleme baskısını artırmaya devam ediyor. 

Bu durumdan haberdar olan girişimler, runway’lerini uzatacak yatırım turları için  çalışmalarına ve maliyet azaltma stratejilerine çoktan başladılar. Ancak, büyüme-yerinde  sayma ve değerleme-seyrelmeme paradoksuyla karşı karşıya kaldılar. Nakit yakan ve  pazarlamayla büyüyen girişimler, pazarlama harcamalarını azaltarak ve bu süreç geçene  kadar büyümenin yavaşlamasını göze alarak çözüm aradılar. Derin teknoloji (deep-tech)  şirketlerinde ise durum daha karmaşık. Yaklaşık %70’lik maliyetin personelden geldiği  düşünüldüğünde, bu şirketlerin daha fazla seyrelmeyi göze almaları gerekebilir. Teknoloji  sektöründeki insan kaynağı sıkıntısı da ayrı bir dezavantaj olarak öne çıkıyor. Personelini  yurt dışına kaptırmamak için ek opsiyon ve hisse gibi avantajlar sunmak zorunda kalan  kurucular, bu durumu yönetmek zorunda kalıyor. 

Resesyonun Değerlemelere Etkisi 

Resesyonun değerlemelere olan etkisine odaklanırsak, Blossom Street Ventures’ın 123  Software as a Service (SaaS) şirketinin 2021’in üçüncü çeyreğinden bu yana değerleme  değişimlerini aktardığını görebiliriz. Bu verilere göre, 2021’in üçüncü çeyreğinde bu  şirketlerin değerleme ortalamaları gelirlerinin 20 katı, medyanı ise 13 iken; 2022’nin ikinci  çeyreğinde ortalama 7,5, medyan ise 6’ya kadar düşmüştü. Konunun daha iyi anlaşılması  için bazı büyük SaaS şirketlerinin değerleme değişimlerine de bakabiliriz. Örneğin,  Atlassian’ın değerlemesi 47x’den 17x’e, Twilio’nun değerlemesi 23x’den 4x’e, Unity  Software’in değerlemesi 37x’den 9x’e ve Monday.com’un değerlemesi 62x’den 10x’e  geriledi. 

Pandemi döneminde piyasaya sürülen para, teknoloji şirketlerinin hızlı büyüme rakamları ve  geleceğe yönelik olumlu beklentiler, bu şirketlerin değerlerinin hızla artmasına neden  olmuştu. Ancak, pandemi sonrası yaşanan enflasyon ve beklenen resesyon endişeleri,  Fed’in faiz artırımları ve sıkı para politikaları nedeniyle bu büyüme rakamları revize edilmek  zorunda kaldı. Para bolluğunun azalması, değerlemelerin hızla çökmesine neden oldu. Hızla  artan bu değerlemelerin daha da hızlı düşmesi, piyasalar için ciddi bir şok yarattı.

Geleneksel Şirketler ve Teknoloji Şirketlerinin Karşılaştırılması 

Uzun yıllardır borsada işlem gören ve finansal tablolarını sürekli olarak pozitif kapatan  geleneksel şirketlerin ciro/defter değerleri teknoloji şirketlerine göre oldukça düşük kalırken,  nakit akışı sürekli negatif olan 4-5 yıllık girişim şirketleri, risk sermayelerinden cirolarının 40- 50 katı değerlemelerle yatırım aldılar. Bu örnek, belki doğrudan karşılaştırılabilir değil ancak  risk iştahının bu süreçte ne kadar arttığını göstermektedir. 

Bu hızlı artışlar, 2001 web krizinde olduğu gibi, şimdi de tartışılan resesyonun etkisiyle  hızlıca normale döndü. Boğaziçi Ventures olarak, erken aşama teknoloji şirketlerine yatırım  yaparken tekrar eden gelir (ARR-MRR) üzerinden yaptığımız değerlemelerde sektör  detayına ve büyüme oranına göre 6-10x (gelir çarpanı) arası aldığımız değerlemeler de  kendini kanıtlamış oldu. 

Boğaziçi Ventures Hakkında 

Boğaziçi Ventures, çeşitli dikey ve coğrafyalarda teknoloji şirketlerine yatırım yapan fonların  kurulması, yönetilmesi ve yatırım yapılan portföy şirketlerine üst düzey katma değer  sağlanmasına odaklanmaktadır. 200’ün üzerinde teknoloji şirketine yatırım kararı almış olan  Boğaziçi Ventures ortakları, teknoloji girişimlerinde aktif rol almakta ve girişimcilerin  uluslararası başarılarına eşlik etmektedir. Boğaziçi Ventures, yatırımcıların ihtiyaçlarına göre  özel fonlar da kurup yönetmekte ve dijital paralar için saklama hizmetleri sunmaktadır. Aktif  yatırımlarına devam eden teknoloji yatırım fonu “BV Growth”, Türkiye’de yerleşik olup  uluslararası piyasalara hızla açılabilecek oyun, finans teknolojileri, dijital sağlık, eğitim ve  perakende teknolojileri alanlarında büyüme aşamasındaki girişimlere yatırım yapmaktadır.  Boğaziçi Ventures iştiraklerinden BV Portföy, aynı zamanda halka açık teknoloji şirketlerine  yatırım yapan tematik hisse senedi fonları yöneterek uluslararası pazarlarda aktif yatırımlar  yapmaktadır. 

. . .

İlgili bağlantılarımız;

Facebook
Twitter
LinkedIn

DİĞER HABERLER

BOĞAZİÇİ VENTURES

E-BÜLTEN‘E KAYIT OLUN

Mail adresiniz ile Boğaziçi Ventures E-bülten’e kayıt olabilirsiniz.