Yapay zekâ teknolojisinin hemen her sektörde ve sosyal hayatta büyük bir dönüşüm başlatma potansiyeline sahip olduğu konusunda çoğumuz aynı fikirdeyiz. Peki, geleceğin en çok konuşulan teknolojilerinden biri olan yapay zekâ, yaşamımızı ve endüstrileri nasıl şekillendiriyor? Türkiye ekosistemi bu değişime ne kadar hazır?
Bu soruların ve daha fazlasının cevaplarını bulmak, yapay zekanın dönüştürücü gücünün potansiyelini anlamak amacıyla Boğaziçi Ventures olarak ev sahipliği yaptığımız ve 1000’den fazla katılımcıyı ağırladığımız Yapay Zekâ Zirvesi’ni gerçekleştirdik. Gün boyunca, alanında uzman 30 konuşmacının katılımıyla yapay zekâ teknolojisi, bağlantılı ürünler, girişim ve yatırım ekosisteminde yapay zekâ gibi konular tartışıldı.
Amazon Web Services (AWS), Hiwell, Commencis ve Skyloop Cloud ana sponsor olarak yer alırken; Cerebrum Tech, Joygame Publishing, BV Portföy Yönetimi A.Ş., Turkish Informatics Foundation, AITR “Yapay Zekâ Türkiye Platformu” ve Başlangıç Noktası | Be Node destekçi olarak etkinliğimize katkıda bulundular.
Etkinlikte, katılımcıların ilgisini çeken farklı konularda paralel oturumlar düzenlendi. Sadece bilgi paylaşımı değil, aynı zamanda networking için de büyük fırsatlar sunan Commencis’in “Generative AI – AWS Workshop” ve Skyloop’un “Generative AI – AWS Workshop” oturumları, davetlilere sektördeki diğer profesyonellerle tanışma ve fikir alışverişinde bulunma imkânı sağladı. “Oyun Alanında Yapay Zekâ | Oyun Geliştiricileri ile Meetup” oturumunda ise katılımcılar, Unity ve Joygame gibi oyun alanındaki başarılı şirketlerin ekipleriyle buluşarak networking yapma şansı elde ettiler. “Yapay Zekâ Yatırımcıları | Yapay Zekâ Girişimleri ile Meetup” oturumunda ise yapay zekâ alanına hem yatırımcılar hem de girişimciler perspektifinden bakıldı. Boğaziçi Ventures ve Revo Capital ekiplerinin yapay zekâ girişimcileri ile bir araya geldiği bu oturumda sektördeki yeni fikirler yatırımcılarla buluştu.
Etkinlikte, yapay zekâ alanında faaliyet gösteren ve iş süreçlerine yapay zekayı entegre etmiş birçok şirketle davetliler bir araya geldi. Bu şirketler arasında Cerebrum Tech, Eyedius Technology, Artiwise, Retter.io, Kavaken, Enhencer | AI Ads – Meta & Google ve HUGENT gibi önemli firmalar yer aldı. Katılımcılar, bu şirketlerin ürün ve hizmetlerini yakından inceleme ve sektördeki yenilikler hakkında bilgi alma fırsatını yakaladılar.
Zirvenin açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Coştu yaptı. Coştu, ulusal yapay zekâ stratejisi, vizyonu ve planları hakkında bilgiler paylaştı. Konuşmasında, Türkiye’nin yapay zekâ alanındaki gelişimini ve gelecekteki hedeflerini açıklayarak ulusal ilerlemeleri vurguladı.
Boğaziçi Ventures Yönetim Kurulu Başkanı Agah Uğur ve DEİK Başkanı Nail Olpak da açılış konuşmalarında yapay zekanın büyük potansiyelinden ve bu alandaki gelecek vaat eden fırsatlardan bahsederek zirvenin önemine dikkat çektiler.
Yapay zekâ alanındaki hızlı ilerlemeyi ve bu ilerlemede bulut teknolojilerinin rolünü, yapay zekâ ve bulut teknolojilerinin nasıl entegre edildiğini ve gelecekteki potansiyel etkilerini AWS Türkiye Genel Müdürü Burak Aydin konuşmasında vurguladı. Davetlilere önemli bir bakış açısı sundu.
Yapay zekâ yatırımlarının geleceğini tartıştığımız ilk panelde, sektörün önde gelen isimleriyle bir araya geldik. TURUNÇ Yönetici Ortağı Kerem Turunç’un moderatörlüğünde Boğaziçi Ventures Yönetici Ortağı ve CEO’su Barış Ozistek ve Revo Capital Yönetici Ortağı Cenk Bayraktar, yapay zekâ alanındaki yatırımların önemini ve geleceğini detaylı bir şekilde ele aldılar. Yapay Zekâ Yatırımları panelinde katılımcılar, bu tür yatırımların dinamiklerini anlamak ve sektördeki fırsatları değerlendirmek adına önemli perspektifler kazandılar.
Etkinliğin en ilgi çekici bölümlerinden biri de yapay zekanın oyun endüstrisindeki kullanımını gösteren Unity Showcase oldu. Unity ekibinden AI/ML Araçları Ürün Yöneticisi YJ Gahng’ın sunumuyla, yapay zekanın oyun geliştirme süreçlerinde nasıl bir değişim yarattığını yakından gördük. Gahng, yapay zekanın oyun dünyasındaki yenilikçi uygulamalarını ve oyun geliştirme süreçlerine entegrasyonunu detaylı bir şekilde açıkladı.
Etkinliğin ilerleyen saatlerinde, yapay zekanın yaratıcı endüstriler üzerindeki etkisini incelediğimiz bir panel gerçekleştirdik. Joygame Veri ve Yapay Zekâ Ekibi Yöneticisi Deniz M. H.’nin moderatörlüğünde Leonardo.AI, EMEA Genel Müdürü Öz Silahtar, Joygame CEO’su Burak Günsev ve Lokum Games Kurucusu ve CTO’su N. Özgür Soner, yapay zekanın sanat ve tasarım gibi alanlardaki potansiyelini tartıştılar. Panelde, yapay zekanın yaratıcı süreçleri nasıl etkilediği ve gelecekte nasıl bir rol oynayabileceği üzerine önemli perspektifler paylaşıldı.
AWS ve iş ortakları Commencis ve Skyloop Cloud’un gerçekleştirdiği bir diğer panelde, bulut çözümlerinde yapay zekanın artan kullanımını inceledik. AWS Türkiye CTO’su ve Teknoloji Ekibi Lideri Kıvanç Uslu’nun moderatörlüğünde AWS Teknoloji Lideri Hasan Basri AKIRMAK, MSc, ExecMBA, Commencis CTO’su Sait Alp Pekin ve Skyloop Cloud Kurucu Ortağı Fikri Mert Kurum, yapay zekanın bulut çözümlerindeki giderek artan rolünü detaylı bir şekilde ele aldılar. Katılımcılar, yapay zekanın bulut teknolojilerindeki yükselişini ve sektöre etkilerini daha yakından öğrenme fırsatı buldular.
“İyilik İçin Yapay Zekâ” başlıklı panelde, Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ve Yapay Zekâ Türkiye Platformu (AITR) iş birliğiyle gerçekleştirilen önemli bir konu ele alındı. Panelin moderatörlüğünü AITR Eşbaşkanı ve YK Üyesi Altan CAKIR üstlendi. Panelde, Eczacıbaşı Holding CIO’su Hilmi Koçak, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve İTÜ AI Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nazım Kemal Üre ve İş Grup Yeni Nesil Girişimcilik Başkanı Barış Karakullukçu gibi uzman isimler, yapay zekanın iyilik amaçlı kullanımı konusunda fikirlerini paylaştılar. Bu panel, yapay zekanın toplumsal sorumluluk projelerinde ve insani amaçlar için nasıl kullanılabileceği konusunda davetlilere değerli bilgiler sunarken, gelecekte yapay zekanın toplumsal fayda sağlamak için nasıl daha etkin bir şekilde kullanılabileceği konusunda da ilham verici fikirler ortaya koydu.
“Perakende Alanında Yapay Zekâ” başlıklı panelde, perakende sektöründeki yapay zekâ uygulamaları ve potansiyeli ele alındı. Panelin moderatörlüğünü BV Growth Fon Yöneticisi Gizem Sezer üstlendi. Panelistler arasında, RETTER.IO Kurucu Ortak Baran Baygan, SCHEMAPLUS Kurucusu & CTO’su Barış Yüksel, INSIDER Kıdemli Ürün Yöneticisi & Hissedarı Cansu Taş ve TRENDYOL Veri Bilimi Lideri (Bilgisayarlı Görü ve Doğal Dil İşleme) Dr. Tolga Ahmet KALAYCI gibi sektörün önde gelen isimleri yer aldı. Panelde, yapay zekanın perakende sektöründeki ve potansiyel kullanım alanları, müşteri deneyimini geliştirmek için nasıl kullanılabileceği ve verimliliği artırmak için nasıl entegre edilebileceği gibi konular ele alındı.
“Sağlık Teknolojilerinde Yapay Zekâ Devrimi – HIWELL” başlıklı panelde, sağlık sektöründeki yapay zekâ kullanımının geleceği ve potansiyeli ele alındı. Panelin moderatörlüğünü CEREBRUM TECH CMO’su Meltem Yeğen üstlendi. Panelistler arasında, HIWELL Kurucusu & CEO’su Ali Ozan Özçiçek, Klinik Psikolog Neslihan Çalışkan ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Doç. Dr. Tuğba Dalyan gibi uzman isimler yer aldı. Panelde, yapay zekanın sağlık teknolojilerindeki ve potansiyel kullanım alanları, danışanlara daha iyi hizmet sunmak için nasıl kullanılabileceği ve sağlık sektöründe nasıl bir dönüşüm başlatabileceği gibi konular ele alındı. Katılımcılar, sağlık sektöründeki yapay zekâ devriminin etkileri ve gelecekteki olası yönleri hakkında değerli bilgiler edindiler.
Etkinliğin sonunda, Boğaziçi Ventures Yönetici Ortak ve CEO’su Barış Ozistek, etkinlik boyunca ele alınan konuların önemine vurgu yaparak yapay zekanın gelecekteki rolü hakkında düşüncelerini paylaştı. Davetlilere etkinlikten sağladıkları değer için teşekkür eden Özistek, gelecekteki etkinliklerde tekrar bir araya gelme dileğini iletti.
Boğaziçi Ventures AI Zirvesi, sadece bir konferans değil, aynı zamanda birleşme, fikir paylaşımı ve değişim katalizörü olma amacıyla yapay zekanın tam potansiyelini açığa çıkarma yolculuğunda, ortak vizyonumuzun, yaratıcılığımızın ve yarının dünyasını şekillendirme kararlılığımızın bir göstergesi olarak sizlerle buluştu. Katılan ve bu bilgi paylaşımına katkı sağlayan herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz. Etkinliğimize katılamayanlardan sosyal medya üzerinden aldığımız talepleri de değerlendirdik ve yakında etkinliğimizden en çok ilgi çeken konuşmaları sosyal medya hesaplarımızda paylaşacağız: Instagram, X, LinkedIn.
Gelecekte de benzer etkinliklerle bir araya gelmek dileğiyle! Tüm katılımcılarımıza, konuşmacılarımıza, destekçilerimize ve sponsorlarımıza bir kez daha teşekkür ederiz!
. . .
İlgili bağlantılarımız;
- Portföy Şirketlerimize Göz Atın!
- Derin bilgi birikimimiz ve küresel iş ağımızla Unicorn olma hayallerinizi gerçekleştirmek için hemen başvurun!
- Cumhuriyetimizin 100. Yılını Kutlarken: Atatürk’ün İlham Veren Sözlerini Hatırlıyoruz
- Boğaziçi Ventures AI SUMMIT etkinlik videolarımız artık YouTube kanalımızda! Hemen izleyin!
- BV Portföy’ün Yapay Zeka Odaklı Teknoloji Değişken Fonunu inceleyin!