Eğer dijital bir ürününüz varsa ve global pazarlara açılmak istiyorsanız iki tane challenge ile karşı karşıyasınız demektir. Birincisi, bir kullanıcı kazanım maliyetiniz 1 USD iken ölçeklenmeye başladığınızda bu tutar 10, 20 ya da 50 USD’lere kadar çıkabiliyor. Bir kampanya için 1000 USD bütçe harcadım, 1 USD’den kullanıcı alıyorum dediğinizde ve biraz ölçeklenmeye başladığınızda her teknoloji şirketinin karşılaştığı problemle siz de karşılacaksınız ve hesaplarınızın tutmadığını göreceksiniz. Çünkü aslında sizin ilk testleri yaptığınız platform sadece birken, ölçeklenmeye başladığınızda tek bir ad network platformunda istediğiniz sayıda kullanıcıya ulaşamazsınız. Bir çok ad networkte aynı anda ölçeklenmeniz gerekir. İkinci bir konuysa siz ilk kullanıcı alımına başladığınızda doğal olarak yapay zeka algoritmaları size en alakalı kullanıcıları gösterir, bu yüzden kullanıcıları en efektif ve en düşük maliyette alırsınız. Fakat ölçeklendiğinizde ve milyonlara ulaşmak istediğinizde artık sizin ürününüzle en alakalı kullanıcı kitlesine reklam çıkabilme şansınız olmayacaktır.
Yapay zekanın devreye girdiği nokta da tam olarak burası. Örneğin, eğer bir kullanıcı yarış oyunları seviyorsa, o kullanıcıya yarış oyunları göstermek için aslında yapay zekaya ihtiyacımız yok. Ama yarış oyunları oynayanlar içinde MMORPG oyunu seven kullanıcı kitlesini de bulmak ve onlara o doğru reklamı gösterebilmek tahmin edebileceğiniz gibi çok bilinmeyenli bir denkleme dönüşüyor ve burada yapay zeka devreye giriyor. Belki Facebook, Google gibi ad networklerin yeterince güçlü yapay zeka platformlarının halihazırda var olduğunu söyleyebilirsiniz. Tabi ki var, fakat bu networklerin zaafiyeti kendi medya envanterlerinin içinde optimizasyon yapıyor olmaları. Bu da şu anlama geliyor; tabi ki 1000 kullanıcıdan 100.000 kullanıcıya çıkarken tek bir ad networkte bunu gerçekleştirebilirsiniz ancak 100.000’den milyon kullanıcıya ulaşırken tek bir ad netoworkte en optimum kullanıcıyı kazanabilmeniz için o kullanıcı kitlesinde yeterli trafik olmayabilir. Kaldı ki yeterli trafik olsa bile her zaman şöyle bir gerçek var, siz farklı farklı ad networklerde en ucuz değil ancak en optimum kullanıcı kazanımını gerçekleştirebilirsiniz. Dolayısıyla burada karşınıza bir multinetwork reklam optimizasyonu problemi çıkıyor. Doğal olarak her ad network kendi platformlarında kendi yapay zekalarını çalıştırıyor ve hem kendi gelirlerini hem de reklam verenlerin gelirlerini optimize ediyor. Ancak cross network optimizasyonu yapmak apayrı bir problem olarak karşımıza çıkıyor. En optimum şekilde global pazarlarda ölçeklenmek istiyorsanız işte bunun için çok güçlü yapay zeka çözümlerine ihtiyacınız var.
Yapay zeka günümüzde her yerde karşımıza çıkıyor, bugün excelde bir formül yazdığınızda da bir yapay zekadan bahsedebiliriz. Ancak burada gerçek teknoloji dünyasından söz ettiğimiz zaman, insan beyninin yetemediği problemlerin çözümünden bahsediyoruz. Dolayısıyla problemi şöyle indirgersek, eğer bir mobil uygulamanız varsa ve onun Türkiye pazarında büyümesini istiyorsanız ve 500.000 kullanıcı sizi fazlasıyla tatmin edecekse, burada manuel olarak bu işi yapmanız mümkün. Bunun için 5 kişilik iyi bir dijital pazarlama ekibiyle bu hedefinize ulaşabilirsiniz. Türkiye’de bir çok ad networkte iyi optimize edilmiş reklam kampanyalarıyla, görsel ve video gibi materyallerle optimizasyon yapabilirsiniz. Ancak bunu bir ülkeden yüz ülkeye çıkardığımızda, bunu tamamen manuel yapmanız mümkün değil. Buna çözüm olarak 5 kişi yerine 500 kişilik dijital pazarlama ekibi mi kuracaksınız?
Tarentum’un yaratmış olduğu fark multinetwork farkı. Tarentum, Facebook, Google, Ironsource, Applovin gibi bir çok ad networkle entegre çalışan ve ad networkler arası optimizasyon yapan ve bunu tüm coğrafyalarda yapan bir yapay zeka çözümü. Burada çok değerli ve güçlü bir yapay zeka teknolojisi söz konusu, ama aynı zamanda bu dijital pazarlama ekipleri için convenience tool diye adlandırdığımız dijital pazarlama kampanyalarını çok kolaylıkla yönetmelerini ve tek tuşla raporlar almalarını sağlayan bir araç. Dijital pazarlama ekipleri, Tarentum’un UAhero ürününü sadece dijital pazarlama optimizasyonları yapmaları için değil aynı zamanda tüm süreçlerini kolaylıkla takip etmeleri ve raporlar çekebilmeleri için de kullanıyorlar. Bu anlamda baktığımızda UAhero, tüm teknoloji dünyasına büyük bir katma değer yaratan bir çözüm. Ürünün bu katma değerinden söz ederken tahmin edeceğiniz gibi yatırım kararı almak hiç de zor olmadı.
Aslında hep dijital pazarlama optimizasyonları ve dijital pazarlama kampanyaları yönetiminden bahsettik. Ürünün çok güçlü bir diğer noktası da LTV optimizasyonu. Bütün teknoloji dünyası için baktığımızda amacın gelirleri maksimize etmek olduğunu görüyoruz. Gelirleri maksimize etmek için özellikle globalde ölçeklenirken, ilk aklımıza gelen dijital pazarlama maliyetlerini yönetmek ve en ucuz kullanıcı kazanımı. İkincisi ise LTV optimizasyonu. Çünkü siz aslında 30 cente kazandığınız bir kullanıcıdan 33 cent kazanıyorken, 1 USD’ye kazandığınız bir kullanıcıdan 1.3 USD kazanıyor olabilirsiniz. Dolayısıyla LTV optimizasyonu da işin diğer bir ayağı. LTV optimizasyonunda bir diğer boyut ise, siz LTV’niz 1.3 USD iken 1 USD’ye kullanıcı alımına odaklanmışken aslında belki de 1.02 USD ile ekstra 300K ya da 500K almanız mümkün, bu da aslında toplamda şirketin gelirini ciddi anlamda artırmak anlamına geliyor. Tarentum UAhero ürünü neden bizi bu kadar etkiledi ve neden bu kadar heyecanlıyız diye sorarsanız, bu ürünün net para kazandıran bir ürün olduğunu söyleyebilirim. Tarentum, şirketlerden aldığı hizmet bedelinin çok daha fazlasını şirketlere kazandırdığı için, şirketler süreçlerinde kullanırken ekstra bir maliyet kalemi, OPEX satırı şeklinde görmüyor, çünkü aslında kazandıkları paranın bir bölümünü Tarentum’la bir açıdan paylaşmış oluyorlar. Bu anlamda, mobil uygulamasını globale yaymak isteyen şirketler için bu ürünün önemli bir çözüm olacağına inanıyoruz. Şu an için Tarentum global ölçeklenme dediğimizde oyun sektörü akla ilk gelen sektörlerden biri. Tarentum tamamen bu alana odaklanmış durumda, ancak Tarentum tarafından geliştirilen ürün e-ticaretten Instagram raporlama araçlarına, dijital içerikten finans uygulamalarına kadar her türlü mobil uygulama için kullanılabilen ve bu optimizasyonları sağlayabilen ve şirketlere para kazandıran bir araç.
Tarentum’un aynı zamanda enerji sektörüne yönelik Wind Suite adında çok güçlü bir başka optimizasyon ürünü de var. Ancak bugünkü konumuz dijital pazarlama ve LTV optimizasyonu olduğu için bu konuyu başka bir blog yazısına bırakıyoruz.
Wind Suite website: windsuite.com
. . .
İlgili bağlantılarımız;